RSMH Stadgar

Stadgar

article image

Det som är en av de delar som definierar en ideell förening är att medlemmarna har antagit stadgar. Stadgar kan beskrivas som föreningens regler. I stadgarna ska det framgå vad föreningen heter, vilket ändamål föreningen har och var föreningen har sitt säte. Enligt praxis är årsmötet det högst beslutande organet i en ideell förening. Det är endast årsmötet som kan välja att anta och förändra stadgarna. Vid bildandet av en förening skriver interimsstyrelsen ett förslag till stadgar som diskuteras och beslutas om vid föreningens första stämma.

En förening som tillhör ett nationellt förbund har normalstadgar som föreningen kan eller bör använda sig av. Tänk på att normalstadgarna ska fungera som en mall. Man måste anpassa normalstadgarna till föreningens ändamål och verksamhet. Om det nationella förbundet ( i detta fall RSMH (riks)), ändrar i sina stadgar så ändras inte stadgarna automatiskt för lokalföreningen och distriktet. Den enskilda föreningen måste själva revidera eller anta nya stadgar om det ska gälla för föreningen. Detta är mycket viktigt att just detta sker, antagandet av stadgar, då annars inte föreningen anses vara demokratisk i formell mening. Anses inte föreningen vara demokratisk kan eventuella bidrag från kommun och/eller region nekas pga att bidragsgivaren inte anser att föreningen är en domkratisk förening. Att anta stadgar betyder i praktiken att dessa stadgar skall anpassas efter verksamheten, därav namnet "normalstadgar". Följande lydelse är mycket viktig, citat ur stadgarna för både distrikt samt lokalförening:

Lokala och regionala stadgar vilka undergräver föreningsdemokratin, föreningsrevisorns oberoende eller RSMH:s syften är inte förenligt med ett medlemskap i riksförbundet RSMH för distriktsföreningen.

Eftersom stadgarna har funktionen att skapa trygghet i föreningen bör man inte förändra dem allt för ofta. Det är dock viktigt att stadgarna är anpassade för föreningen, medlemmarnas intresse och verksamheten. Normalstadgarna revideras vid varje kongress och lokalföreningar samt distrikt bör revidera de egna stadgarana med samma frekvens, dvs anpassa stadgarna efter de många fall förändrade förutsättningar som dagens samhälle ofta leder till. Om stadgarna inte har aktualiserats / reviderats på lång tid kan det vara dags att titta över och även revidera dem.

Det är väsentligt att stadgarna är tillgängliga för alla medlemmar och att alla känner till stadgarnas funktion. Det är detta som är levande stadgar. Ibland är det så att stadgarna endast blir aktuella vid en konflikt mellan olika medlemmar eller olika grupper i föreningen. Vid dessa tillfällen kan man många gånger konstatera att de är för generella för att kunna användas som ett verktyg för föreningen. Stadgarna är och skall vara ett levande verktyg. Det är att rekomendera att ta upp stadgar och deras både fördelar samt tillkortakommanden med jämna mellanrum, ett sådant tillfälle är årsmötet. Med de nya stadgarana finns en punkt med

§11 (Beslut om att anta, revidera eller bekräfta stadgar i föreningen)

som behandlar just denna fråga. Testa ideer och upplägg, det är när man sitter mitt i stormens öga som man ser om de just nu aktuella stadgarna är anpassade till den verklighet vi lever i eller är "till för en annan tid". Ha Stadgarna tillgängliga, gärna utskrivna, eller lätt åtkomliga digitalt för att enkelt kunna ta del av lokalföreningens och distriktets stadgar, även stadgarna RSMH Riks finns i anslutning till denna sida.